Ugrás a tartalomra!

GYIK / Hasznos információk

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a Tisztaszoftver Program keretében a közoktatási intézmények, a szakképző intézmények, valamint a hozzájuk tartozó diákok és alkalmazottak számára biztosítja Microsoft termékek (Office termékek, Windows frissítés, illetve Windows Server) jogtiszta használatát.

A jogtiszta szoftverhasználathoz az eszközön rendelkeznie kell az igénylőnek jogtiszta Windows programmal és Windows matricával (OEM, azaz Original Equipment Manufacturer matrica), vagy számlával tudja bizonyítani az eredetiségét. Intézményi igénylés esetén a számítógép az intézmény tulajdonában kell, hogy legyen. Alkalmazotti igénylés esetén a Windows egy, az Office pedig öt eszközre telepíthető. Diák igénylés esetén az Office öt eszközre telepíthető.

A KIFÜ lehetőséget ad a jogosult intézményeknek a Microsoft licenc igénybevételére, amelynek műszaki megvalósításához belső hálózatról elérhető Microsoft Kulcs szervert (KMS) is biztosít.

Közös felhasználású licencekre az alábbi intézmények jogosultak: általános iskola, alapfokú művészeti iskola, szakiskola és készségfejlesztő iskola, szakközépiskola, szakgimnázium, gimnázium, szakképző iskola, technikum, szakképzési kollégium, szakképzési centrum, köznevelési kollégium, gyógypedagógiai módszertani intézmény, pedagógiai szakszolgálat, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény, pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény.

A Tisztaszoftver Programban az intézményi közös használatú gépekre biztosított licencek igénylése az Igénylés menüben Közös felhasználású licencek igénylések intézményi tulajdonú eszközökre ablakra kattintva a https://dashboard.kifu.hu/tisztaszoftver oldalon kezdeményezhető, az intézmény által hitelesen aláírt dokumentummal. Az intézményi licenc igénylésének folyamátáról bővebben ezen a linken talál leírást.

A licencek, illetve a szoftverek elérhetőségét a KIFÜ a Dashboard felületre történő regisztrációt követően a Dashboard felületén a Letötlések menüpont alatt biztosítja.

Amennyiben már rendelkezik Dashboard felhasználói jogosultsággal, az igénylés leadásánál preferált a korábban már regisztrált e-mail cím megadása.

Ellenőrizze, hogy a Dashboard felületre ugyanazzal az e-mail címmel (felhasználói névvel) próbál belépni, amit az utolsó Tisztaszoftver igénylésekor az igénylőlapon megadott. Amennyiben ezek után sem tud a felületre belépni vagy nem látja a letöltési menüpontot, kérjük, jelezze az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen.

Intézményi igénylés esetén két esteben kell kitölteni a fix IP cím mezőt. Az első eset, ha az intézménynek nincs KIFÜ által biztosított hálózati szolgáltatása, de rendelkezik más forrásból biztosított fix IP címmel társított hálózattal. A második eset, ha az intézmény nem a KIFÜ által biztosított, hanem saját fix IP címmel rendelkező hálózati szolgáltatásán keresztül aktiválná a Tisztaszoftver Programban igényelt szoftvereket.

Amennyiben rendelkezik fix IP címmel, igen. Kérjük, az igénylőlapon tüntesse fel a fix IP címét, hogy elérhetővé tegyük az Ön intézménye számára az aktiválást a KMS szerveren.

A KMS szerveren keresztüli aktiváláshoz általános információkat ezen a linken talál.

Amennyiben a KMS szerveren keresztül a szoftverek aktiválását a leírások alapján nem sikerül elvégezni, a problémát a hibajelenség pontos megadásával, hibaüzenet szövegével, képernyőképekkel a hibabejelento@kifu.hu e-mail címre kérjük megküldeni.

A KIFÜ jelenleg nem rendelkezik a Windows 10 Education verziójával, így emiatt a KMS szerveren keresztül történő aktiválásra sincs mód.

A személyes licencek oktatási célra, saját használatú eszközökön biztosítják a Microsoft termékek használatát.

Az általános iskola, alapfokú művészeti iskola, szakiskola és készségfejlesztő iskola, szakközépiskola, szakgimnázium, gimnázium, szakképző iskola, technikum, szakképzési kollégium, szakképzési centrum, köznevelési kollégium, gyógypedagógiai módszertani intézmény, pedagógiai szakszolgálat, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény, pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmények jogosultak az intézményben tanuló aktív jogviszonnyal rendelkező diák vagy a jogosult intézménnyel, aktív jogviszonnyal rendelkező alkalmazott.

Tisztaszoftver igénylésre jogosult személyeknek három köre van. 1, azon jogosult diák, aki a 14. életévét betöltötte; 2, azon jogosult diák törvényes képviselője, aki a 14. életévét még be nem töltött be, és 3, a jogosult alkalmazott.

Az oktatási intézmények alkalmazottai Microsoft Office és Windows frissítési licenceket, míg a diákok Microsoft Office licenceket igényelhetnek.

Az alkalmazottak és diákok számára, oktatási célra, 5 különböző, saját használatú eszközökre a Tisztaszoftver Program személyes licenceket biztosít.

Személyes szoftver licence igénylésre a KIFÜ szolgáltatás-kezelési oldalán, melynek elérhetőségekeresztül van lehetőség.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt a Személyes (Személyes felhasználású licencek igénylése saját eszközökre) ablakra kattintva kezdheti meg igénylését. A menüpontban az igénylési módok közül válassza ki az Önre vonatkozót. Az személyes licenc igénylésének folyamátáról bővebben ezen a linken talál leírást.

Windows frissítés licence igénylésre csak alkalmazottként van lehetősége. Az igénylés folyamátáról bővebben ezen a linken talál leírást.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt a Személyes (Személyes felhasználású licencek igénylése saját eszközökre) ablakra kattintva kezdheti meg igénylését. A Regisztráció igénylőlap segítségével ablakra kattintva válassza az Alkalmazotti igénylés lehetőséget. A licenc igénylésének folyamátáról bővebben ezen a linken talál leírást.

Keresse a KIFÜ ügyfélszolgálatát a Tisztaszoftver Program nyitó oldalán található elérhetőségek egyikén.

Kérjük, amennyiben KRÉTA jogosultsággal rendelkezik, akkor a regisztráció KRÉTA jogosultsággal belépési módot válassza.

A KRÉTA azonosítást választva a felhasználót a rendszer átirányítja a KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldalára. Itt a Bejelentkezés/Regisztráció gombra kattintva, majd a Bejelentkezés Krétval módot választva jutunk el a regisztrációs felületre, ahol az e-mail cím megadásával folytatható és végezhető el a regisztráció.

A KRÉTA felületre a törvényes képviselői/gondviselői azonosítóval történő belépéskor a jobb felső sorban látszik a tanuló neve és mögötte zárójelben a gondviselő neve, míg a tanulói belépéssel csak a tanuló neve jelenik meg. Jellemző különbség továbbá, hogy a tanuló KRÉTA azonosítóját az intézmények a G01, míg több törvényes képviselő/gondviselő esetén G02, G03…stb. karakterekkel egészítik ki.

Nem. Az igénylés során minden esetben a diák KRÉTA azonosítóját szükséges használni.

Ebben az esetben forduljon a diák intézményének illetékeséhez.

Igen, de a felhasználónévnek minden esetben eltérőnek kell lennie.

A Tisztaszoftver Program oldalán a Regisztráció igénylőlap segítségével (Nem rendelkezem KRÉTA azonosítóval) ablakra kattintva lehet elindítani a 14. életévét be nem töltött vagy 14. életévét betöltött diák igénylőlapos igénylését.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt a Személyes (Személyes felhasználású licencek igénylése saját eszközökre) ablakra kattintva kezdheti meg igénylését. A menüpontban válassza a Regisztráció igénylőlap segítségével (Nem rendelkezem KRÉTA azonosítóval) lehetőséget, majd a 14. életévét betöltött diák ablakot. A folyamatról bővebben ezen a linken talál leírást.

A KRÉTA azonosító nélküli igénylés lépéseit az alábbi videóban, a regisztráció lépéseit pedig ebben a videóban tekintheti meg.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt a Személyes (Személyes felhasználású licencek igénylése saját eszközökre) ablakra kattintva kezdheti meg igénylését. A menüpontban válassza a Regisztráció igénylőlap segítségével (Nem rendelkezem KRÉTA azonosítóval) lehetőséget, majd a 14. életévét betöltött diák ablakot A folyamatról bővebben ezen a linken talál leírást.

A KRÉTA azonosító nélküli igénylés lépéseit az alábbi videóban, a regisztráció lépéseit pedig ebben a videóban tekintheti meg.

A KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldala a https://services.kifu.hu/login linken érhető el.

A bejelentkezéshez szükséges adatokat a regisztrációs folyamat során a „Tisztaszoftver Portál sikeres regisztráció” tárgyú e-mailben találja.

A KIFÜ Szolgáltatás-kezelési oldalára történő bejelentkezés után, az Office menüpontban található bejelentkezési adatokat szükséges használni a belépéshez az https://www.office.com/ oldalon a „Bejelentkezés” hivatkozásra kattintva.

A KIFÜ Szolgáltatás-kezelési oldalára történő bejelentkezés után, az Office menüpontban található bejelentkezési adatokkal.

Igen, kérjük, ellenőrizze, van-e bármilyen eltérő Office szoftvercsomag (például 2019, 2016, 2013…stb.) telepítve a munkaállomásra, amennyiben igen, távolítsa el és azt követően történjen az Office 365 letöltése, telepítése és aktiválása.

Amennyiben bármilyen privát, Microsoft fiókhoz kapcsolt e-mail címével jelentkezett be, kérjük, azzal jelentkezzen ki és azt követően végezze el a bejelentkezést, aktiválást a Tisztaszoftver Programban a regisztrációt követően kapott felhasználói adatokkal.

Az igényelt Office programcsomag telepítésének lépéseit ebben a videóban tekintheti meg.

Az aktiváció során az alábbi linken lévő táblázat első, Hibakód oszlopában szereplő hibakódok fordulhatnak elő, amelyekre a Hibaelhárítási lépések oszlopban találhatók megoldási javaslatok.

Office 2016 Pro Plus nyelvi csomag telepítésének lépései ezen a linken találhatóak meg.